Simmärken

Simmärken

Svensk Simidrott är stolta över de simmärken vi har och deras betydelse för siminlärningen. Varje taget simmärke är en vinst för dig på vägen mot simkunnighet. Att lära sig doppa huvudet är en lika stor bedrift för nybörjaren, som att kunna hoppa från högsta hopptornet för den som är vattenvan. Det är det som är tjusningen med våra simmärken!

All siminlärning börjar med vattenvana. Att känna sig trygg i vattnet och att lära sig att hantera vatten är en av de viktigaste hörnstenarna för att lära sig att simma. Många börjar sin resa till att bli simkunniga genom att doppa huvudet och koka kaffe. Baddaren är ett av våra mest kända och älskade simmärken och har varit ett bevis på vattenvana sedan 1973. Idag har Baddaren blå fått sällskap av Baddaren grön och Baddaren gul. Att kunna flyta är viktigt för att du ska känna dig trygg i vattnet och kunna vila även om du inte når ner till botten. När du har övat på att flyta så pass att du kan flyta på rygg i fem sekunder och sedan rotera runt till magläge, har du erövrat märket Sköldpaddan. Vårt senaste tillskott i simmärkesfamiljen är simmärket Bläckfisken, där du ska simma fem meter valfritt simsätt. I simmärkena Pingvinen, Fisken och Hajen utvecklas sedan simningen till att bli både längre och innehålla flera roliga moment, som att hoppa och dyka. Alla moment i våra simmärken baseras på lång erfarenhet och stor kunskap kring simundervisning.

Simkunnighet
När är du då simkunnig? Jo, enligt den nordiska simkunnighetsdefinitionen är du simkunnig om du kan:
Hoppa eller dyka i på djupt vatten så att huvudet kommer under vattenytan och efter att ha tagit sig upp till ytan simma 200 meter i en följ varav 50 meter i ryggläge. Klarar du det kan du titulera dig som simkunnig och dessutom har du klarat simmärket Vattenprovet.

Att vara simkunnig är dessutom ett krav enligt skolans läroplan, Lgr 11.
Läs mer om simning i skolan här.

Träna inför Medley bästa tvåan, trean och fyran!
För er som ska träna inför Medley bästa tvåan, trean och fyran, rekommenderar vi att ni testar simmärkena nedan.

Bläckfisken

1. Bläckfisken

Simma fem meter valfritt simsätt på grunt vatten.

Pingvin Guld

2. Pingvinen guld

Simma 10 meter valfritt simsätt i magläge på djupt vatten, simma 10 meter i ryggläge på djupt vatten, flyt i 10 sekunder på djupt vatten, hoppa från kant eller brygga.

3. Simsättsmärke crawl

Simma 10 meter crawl.

Silverfisken

4. Silverfisken

Simma 25 meter valfritt simsätt på grunt vatten, hoppa från kant eller brygga på grunt vatten.

Guldfisken

5. Guldfisken

Simma 25 meter valfritt simsätt på djupt vatten, dyk från kant eller brygga på djupt vatten.

Lycka till!

Postadress

Kontakt